Historie VCW

In november 2024 vinden de 75e Nivon Vrouwencursusweken plaats in het Koos Vorrinkhuis. De VCW is de langstlopende jaarlijkse activiteit van het Nivon.
De eerste vrouwencursusweken werden in 1948 georganiseerd. De weken hebben zich – synchroon aan de tijdgeest – geleidelijk aan ontwikkeld tot de huidige vorm.

Enkele leuke artikelen en documenten over de geschiedenis van de Vrouwencursusweken:

  • In de Toorts van september 2016 staat een leuk artikel over de rijke historie van de VCW.
  • Ook in 2023 plaatste de Toorts een lezenswaardig artikel. Proef de sfeer bij de Vrouwencursusweken.
  • Truus Rijpma schreef in het jubileumboekje ter gelegenheid van “60 jaar vrouwencursusweken” een terugblik op de VCW tussen 1948 en 2008. Dit lezenswaardige artikel vind je hier.
  • In de 75 jaar vrouwencursusweken zijn veel (maatschappelijke) onderwerpen behandeld, klik hier voor een overzicht sinds 1949. Als we alle thema’s en onderwerpen de revue laten passeren, dan is duidelijk dat de term “Volksontwikkeling” in de naam Nivon goed tot uitdrukking komt bij de vrouwencursusweken.
  • Bij het 60-jarig jubileum van de vrouwencursusweken (in 2008) is een leuk en informatief jubileumboekje gemaakt. Hierin staan ook mooie en inspirerende interviews met (oud)deelnemers en (oud)begeleiders van de vrouwencursusweken. Als je dit boekje wilt lezen, klik dan hier.