Vrouwencursusweken 2024

Vrouwencursusweken 2024

In natuurvriendenhuis De Bosbeek nabij Bennekom

 

Vrouwencursusweken 2024

Terugblikken en vooruitkijken

Begin november vinden de 75e vrouwencursusweken plaats. Een jubileum dus! De weken worden gehouden in natuurvriendenhuis De Bosbeek in Bennekom en het thema is: ‘Terugblikken en vooruitkijken’. Dit dubbele jubileumjaar, Nivon 100 jaar en VCW 75 jaar, is hét moment om terug te blikken, te bezien hoe we er nu voor staan en om vooruit te kijken.
De ondertitel is: ‘Vrouw in beeld’. We blikken onder andere terug op honderd jaar vrouwenstrijd en we kijken naar het hedendaags feminisme. Scrol naar onderen voor meer informatie.

Data en kosten

Zoals elk jaar worden er twee vrouwencursusweken georganiseerd, met een identiek programma.
Week 1 is van 4 t/m 8 november. Gastvrouwen: Hanneke Leeuwerink, Elly Mohl, Anneloes Siegmund en Winy Verdegaal.
Week 2 is van 11 t/m 15 november. Gastvrouwen: Annabell Engles, Greet Harinck, Leni de Jager en Floor de Jong.
De kosten van deze geheel verzorgde week: € 325,- voor Nivonleden;  € 385,- voor niet-leden. Het lidmaatschap van Nivon bedraagt € 42 p.p. (zie Nivon.nl). Ben je nog geen lid, dan is het dus gunstiger om lid te worden! Voor tientjesleden geldt een gereduceerd tarief. Evenals vorig jaar wordt het een volledig vegetarische week. We gaan ervan uit dat deelnemers volledig zelfredzaam zijn.

Aanmelden voor de VCW 2024

Vrouwen die deelnamen aan de cursusweken in 2021, 2022 en/of 2023, en vrouwen die in 2023 op de wachtlijst stonden, hebben half mei 2024 een mail ontvangen over de aanmelding. Vrouwen die geïnteresseerd zijn, maar niet eerder deelnamen aan de VCW, kunnen een mail sturen naar Nivon.vcw@gmail.com. Zij ontvangen dan een mail met meer informatie over de VCW en over de aanmelding.

Je kunt je van 13 t/m 18 juni aanmelden via onderstaande knop. Na het aanklikken komt er een korte vragenlijst, daarna kun je op Verzenden drukken. Je ontvangt na verzending een  bevestiging van je inschrijving.
Let op: dit is een aanmelding. Eind juli ontvang je bericht of je wel of niet bent geplaatst voor de VCW 2024.

Loting

Elk jaar hebben we een flinke wachtlijst van vrouwen die niet geplaatst kunnen worden voor de VCW. Voorheen was het moment van binnenkomst van de aanmelding bepalend voor de inschrijving. We gaan dit anders doen, om alle inschrijvers een gelijke kans op deelname te bieden. De toewijzing van een plek voor de vrouwencursusweek gaat dit jaar door middel van een loting. Eind juli ontvangen de mensen die zich hebben ingeschreven bericht of ze wel of niet zijn geplaatst voor de VCW.
Voor vragen over de aanmelding kun je een mail sturen naar Nivon.vcw@gmail.com.
Voor alle overige vragen over de VCW 2024 kun je een mail sturen naar Leni de Jager, secretaris werkgroep Vrouwencursusweken Leni@dejagerschoon.nl

 

Een tipje van de sluier ...

De werkgroep VCW heeft, gerelateerd aan het genoemde thema, gekeken naar relevante sprekers.
Met enige trots kunnen we melden dat de volgende mensen hebben toegezegd om te komen spreken bij deze jubileum-vrouwencursusweek:

  • Jolande Withuis, feministe en schrijfster van meerdere boeken, waaronder ‘Vrouw en vrijheid’. Het is een fel betoog voor een kritischer feminisme en tegen identiteitsdenken
  • Julia Wouters spreekt naar aanleiding van haar boek: ‘De zijkant van de macht’ met de stelling ‘Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten’
  • De feministes Lotte Houwink ten Cate (historicus) en/of Madeleijn van den Nieuwenhuizen (journalist, rechtshistoricus) geven een kritische blik op het hedendaags feminisme.
  • Marijke de Vrankrijker, actief binnen van de historische werkgroep van het Nivon, spreekt over de geschiedenis van het 100-jarige Nivon, met natuurlijk veel aandacht voor de vrouw binnen de organisatie en voor 75 jaar vrouwencursusweken.
  • Kunsthistoricus Max Put geeft een presentatie over het werk en het leven van de kunstenaar Fré Cohen. Een grafisch ontwerpster die onder andere prachtige illustraties heeft ontworpen voor de AJC en het IVAO.

Op deze website kan er slechts beknopte informatie worden gegeven over genoemde sprekers. Wil je meer weten, schroom dan niet om op deze namen te googlen!