Vrouwencursusweken 2019 met het thema “Dat is uit de Kunst en ……. Cultuur”

De weken vonden plaats van 4 t/m 8 november en van 11 t/m 15 november in het ABK-huis te Hall.

De deelnemers werden ondergedompeld in allerlei vormen en uitingen van kunst en cultuur: museumbezoek, literatuur, film, theater, niet-westerse dans en werk van vrouwelijke kunstenaars.

Karin Haanappel hield een inspirerende lezing over vrouwen die vooral belangrijk waren in de kunst als echtgenote of partner van beroemde kunstenaars en zelf ook zeer talentvol waren.

De vrouw in de literatuur 

Schrijfster Nelleke Noordervliet sprak over  ‘de vrouwelijke stem’ in de literatuur en de kunst, en over de positie van de vrouwelijke auteur door de eeuwen heen.

Er ontstond een levende discussie over de positie van de vrouw en de uitingen in de taal van beroepen.

Grafische kunst en textielkunst met creatieve workshop

Diana van Hal en Jolanda Branderhorst, twee Dordtse vrouwelijke kunstenaar, vertellen over hun werk. Diana is grafisch kunstenaar en haalt haar inspiratie o.a. uit West-Afrika. Jolanda richt zich vooral op textiel, dat ze op oneindig veel manieren gebruikt. Na hun presentatie geven deze kunstenaars een workshop bewerkingstechnieken op papier en textiel.

Hiphop en streetdance

Dansleraar Vernon introduceert ons in de streetdance-wereld met een workshop en een optreden van de dansgroep Feel Your Moves.

Streetdance is freedom, is het credo van Vernon: “Wees jezelf en schaam je nergens voor! De dans-act is vrij om in te vullen, waarin ieder zijn gevoel kan plaatsen”.

Kunst en filosofisch denken

Hanne de Leeuw, filosoof, en Ina Kooper, beeldend kunstenaar, geven een lezing over de pacifiste Bertha von Suttner en de kunststroming Dada. De gedachte achter hun lezingen is dat vrouwen in de geschiedenis van de filosofie en de kunst een belangrijke rol hebben gespeeld, maar daar te weinig erkenning voor hebben gekregen.

Deze lezing brengt filosofisch denken en kunst samen op een toegankelijke manier.

Vrouwelijke impressionisten.

Karin Haanappel geeft hierover een presentatie. Bij de impressionisten denken we meestal aan mannelijke schilders als Monet, Renoir en Degas. Minder bekend is dat ook vrouwen, zoals Berthe Morisot, deel uitmaakten van Les Impressionnistes. De werken van Berthe werden enthousiast ontvangen en ze verkocht in de officiële Salon, terwijl veel mannelijke impressionisten daar niet konden verkopen. En Berthe Morisot was niet de enige vrouw die een belangrijke rol speelde in het impressionisme.

Museumbezoek

Er wordt een bezoek gebracht aan Kasteel Ruurlo, waar vooral werk van Carel Willink en creaties van Fong Leng worden getoond, en aan Museum More (Gorssel) waar modern-realistisch werk te zien is.

Film De Dirigent

De Dirigent is een film over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Ondanks veel tegenwerking is het haar een eeuw geleden gelukt om uit te groeien tot een internationaal vermaard dirigent.

Trailer: (wel even de advertentie overslaan)

https://www.youtube.com/watch?v=ALbAANgL7gE

Theater

Wendy Hoogendijk is een Rotterdamse theatermaker en zangeres. Als regisseur maakt zij voorstellingen met kwetsbare doelgroepen, als dak- en thuislozen, verslaafden, ex-gedetineerden en vluchtelingen. Als theatermaakster speelt zij de solovoorstelling RADIOSTILTE, over leven en dood, gemis en veerkracht. Wendy is een veelzijdige theaterpersoonlijkheid die de confrontatie met moeilijke thematiek niet schuwt.

contact:
info.vcw@nivon.nl
Carla van Mil
06 29 19 14 35

X